Spierverzuring

1. Inleiding

Bij duursporten schakelt het lichaam over op het aerobe energiesysteem. Hierbij is de aanvoer van zuurstof naar de spieren essentieel om de brandstoffen (glucose en vetten) om te zetten in energie. De verbranding van deze brandstoffen zorgt echter ook voor het ontstaan van melkzuur, dat dan weer opgesplitst wordt in lactaat en H+-ionen. 

Zolang deze H+-ionen vlot verwerkt en geneutraliseerd kunnen worden door het lichaam, kan men verder gaan met de inspanning. Wanneer men echter niet meer voldoende zuurstof kan opnemen (en daardoor de anaerobe drempel overschreden wordt), beginnen de H+-ionen zich op te stapelen. Deze zorgen voor een lokale verlaging van de zuurtegraad, wat ervoor zorgt dat de spieren niet goed meer kunnen samentrekken. De spieren ‘verzuren’, wat een zeer pijnlijk, brandend gevoel oplevert en door het krachtsverlies is het niet meer mogelijk om de sportactiviteit verder te zetten. 

2. Oorzaken

  • Gebrek aan goede opwarming
  • Onaangepast trainingsschema
  • Verminderde doorbloeding/-voeding van de spieren
  • Probleem/aandoening van het metabolisme (stofwisselingsziekte)
Doelgroep
Sporters