Maagpijn

1. Inleiding

De maag is een orgaan dat linksboven in de buikholte ligt, net onder het middenrif. De maag staat in voor het verwerken van voedingsstoffen en speelt dus een cruciale rol in de vertering van ons voedsel. Ze maakt het voedsel kleiner, kneedt het en start de vertering van eiwitten en vetten uit de voeding. Naast deze verteringsfunctie staat de maag ook in voor het doden van bacteriën die met het voedsel in het lichaam terecht kunnen komen.

Indien om welke reden dan ook er iets stroef loopt en de maag één van haar functies niet voldoende kan uitvoeren, kan men maagpijn krijgen. Dit kan heel vervelend en storend zijn, maar gelukkig gaan de meeste klachten vanzelf over. Blijf echter nooit met aanhoudende maagklachten lopen.

2. Symptomen

  • Pijn in de bovenbuik en/of achter het borstbeen
  • Vage pijn na het eten
  • Brandend maagzuur
  • Oprispingen
  • Frequent boeren
  • Opgeblazen of zwaar gevoel in de maagstreek
  • Trage vertering
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Snel een verzadigd gevoel na het eten
  • Het gevoel van plots toesnoeren van de maag

3. Oorzaken

  • Infectie
  • Voedingsfactoren (vettig eten, fel gekruid eten, citrusvruchten, chocolade, pepermunt, frisdranken, koffie)
  • Stress
  • Roken
  • Alcohol
  • Medicijnen zoals bepaalde pijnstillers, bloedverdunners, antidepressiva
  • Verhoogde druk in de buik door zwangerschap, overgewicht, hoesten of verstopping
  • Maagzweer
  • Reflux
  • Maagbreuk
  • Voedselvergiftiging: de pijn in de maag zal dan samengaan met overgeven, misselijkheid, diarree en buikkrampen
  • Galstenen
  • Alvleesklierontsteking
Lichaamsregio
Buikregio